Klapa bagażnika - sama się otwiera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GZ177
    Classic
    • 2014
    • 7

No to jeszcze raz powtarzam. To jest oryginalne rozwiazanie. Sciane grodziowa, przekladnie, weze do niej, krzyzak kupujesz w ASO - nowe ORYGINALNE elementy - to jest oryginalne rozwiazanie. Oryginalnie moze byc po prawej i po lewej
    GZ
  • ZYGA_P
    Classic
    • 2012
    • 18

Witam Forumowiczów serdecznie. Mam mały problem z OC II D a raczej z klapą bagażnika. Kiedy prubuję ręcznie otworzyć bagażnik - nie mogę tego zrobić gdyż nie działa klamka otwierania. Jeżeli natomiast otwieram bagażnik "z pilota", wówczas jest wszystko ok tzn. otwiera się. Nie wiem od czego zacząć aby cokolwiek sprawdzić. Proszę o pomoc i podpowiedzi. Może jakichś materiał filmowy???. Pozdrawiam ops: Niekiedy podczas jazdy klapa sama otwiera się .

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Jak nie będziesz mógł otworzyć klapy "ręcznie" to otwórz i zamknij tylne drzwi i wtedy spróbuj..
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• ZYGA_P
        Classic
        • 2012
        • 18

Ok. Ale za przeproszeniem jakie znaczenie ma otwarcie tylnych drzwi przy otwieraniu klapy? Dzięki za info, nie myśl że czepiam się ale jest to dla mnie conajmniej dziwne. Może coś więcej ? Pozdrawiam.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

ZYGA_P, albo masz uszkodzony mikrostyk od klapy, albo zaczynają się problemy z elektryką ( wilgoć, pęknięte przewody itp. ). Jeśli nie masz innych objawów, to postawiłbym raczej na to pierwsze. Tak czy siak trzeba zajrzeć do wnętrza klapy ( w sumie jakieś 10-15 minut roboty ).
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ZYGA_P
            Classic
            • 2012
            • 18

dzięki kowal 2002 :wink:

Komentarz

• alxxx
              RS
              • 2010
              • 1823
              • Octavia I (1U2)
              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

ZYGA_P, nie wiem jak to chodziło w O2 z którą miałem do czynienia ale tak właśnie było. Z pilota otwierało zawsze a klamką czasem otwierało dopiero po otwarciu drzwi tylnych. Może to jakaś funkcja komfortu... :roll:
              VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
              Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• michaelll
                Classic
                • 2011
                • 2

Witam forumowiczów. Dzisiaj przytrafił mi się ten sam problem co opisany wyżej. Klapa sama się otwiera podczas jazdy jak i przy otwieraniu bądź zamykaniu drzwi. Nie reaguje na otwieranie "klamką" natomiast z kluczyka wszystko ok. Zdjąłem pokrywę i optycznie wygląda w porządku. Przeczyściłem co się dało i nic. Gdzie może być przyczyna takich zachowań? ZYGA_P uporałeś się z tym?

Komentarz

• andrzej1962
                  L&K
                  • 2010
                  • 1306
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

witam w klubie. Ja w zeszłym roku założyłem temat o takim samym problemie. Niestety mało było podpowiedzi a żadna nie spowodowała likwidacji problemu. Z uwagi na to, że zdarza się to otwieranie sporadycznie na razie nie przejmuję się tym. Mało podpowiedzi tłumaczę rzadkością występowania takiego przypadku. Na koniec u mnie pomaga porządne p................... klapą.

Komentarz

• tomek8319
                    Classic
                    • 2009
                    • 24

w tym przypadku winny jest mikrowłącznik (mikrostyk) który znajduje się w tym (ogumowanym) przycisku.
                    Nie jest problemem zdjęcia tworzywa z tylnej klapy- generalnie są tam zatrzaski i jeden torx (ten przy gumowym uchwycie do zamykania).
                    Następnie należy odkręcić 2 śruby (chyba 10tki) no i zaczyna się problem z "odłączeniem samego mechanizmu zamykania" kable są dość krótkie i próbując wysunąć wtyczkę niestety ją uszkodziłem. Okazuje się, że musiałem obciąć i przedłużyć 2 kable( fabryczna wiązka jest bardzo krótka) idące do przycisku otwierania. Następnie bezproblemowo udało mi się go wyjąć i rozebrać- okazało się że na końcu jest mikrostyk - podobny jak na zdjęciu- bezproblemowo da się wpasować i wkleić inny- dołączyć 2 kable do oczek - należy sprawdzić przy których oczkach mikrostyk zamyka obwód - złożyć całość i gotowe- koszt około 15 pln na kabel, mikrostyk + trochę izolacji i opaski termokurczliwe
                    Ja nie dostałem takiego mikrostyku natomiast pan w sklepie elektrycznym dał mi podobny o zbliżonych wymiarach, który tam wpasowałem- działa od 3 tygodni bez zarzutu- na alledrogo w porównaniu koszt całego używanego przycisku klapy bagażnika to ok 50 pln - czy warto się bawić- moim zdaniem tak.
                    Można również zamiast mikrostyku zastosować prosty stykna zasadzie zwierania się dwóch kabelków przymocowanych do wymontowanych wcześniej elementów przycisku ale to działa odrobinę gorzej.

[ Dodano: Czw 09 Maj, 13 15:30 ]
                    dodatkowo nadmienię że wcześniej albo się otwierało albo się nie otwierało albo się otwierało samo- niestety fotorelacji z naprawy nie mam ale mam nadzieję, że pomogłem
                    Załączone pliki

Komentarz

• gieu
                      Rider
                      • 2009
                      • 607
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jakby co to mam taka klamke do sprzedania (moze byc razem z wtyczka i kawalkiem wiazki).
                      Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

Pracuję...